Nasa laukaisi lokakuun puolivälissä Psyche-luotaimen Marsin ja Jupiterin kiertoratojen väliin tutkimaan metallisia asteroideja. Luotain matkustaa seuraavat kuusi vuotta noin 3,6 miljardin kilometrin päähän. Luotaimeen on asennettu Deep Space Optical Communications -viestintälaite (DSOC), joka suorittaa oman tehtävänsä kahden ensimmäisen vuoden aikana.

Nasa aikoo kokeilla, kuinka kaukaa laite pystyy kommunikoimaan Maahan. DSOC-laite on nyt onnistunut lähettämään viestin 16 miljoonan kilometrin päästä. Viesti vastaanotettiin Kaliforniassa Caltechin Palomar -observatorion Hale-teleskoopilla. Viesti tuli siis noin 40 kertaa kauempaa kuin Kuun etäisyys on Maasta.

ä Nasan Psyche-luotain. AOP

Psyche-luotain

Normaalisti Nasa on tottunut käyttämään tehtävissään perinteisiä radioaaltojärjestelmiä kommunikointiin. Psyche-luotain ja sen DSOC-laite sen sijaan käyttää laserviestintää, joka perustuu valoon. Nasan mukaan laser voi lähettää tietoja 10–100 kertaa nopeammin kuin perinteiset radioaaltojärjestelmät. Valolta kesti noin 50 sekuntia tulla luotaimesta Hale-teleskooppiin.

Tällä teknologialla voi Nasan mukaan olla suurta potentiaalia. Jos tämä onnistuu vielä parin seuraavan vuoden aikana, niin kyseistä teknologiaa voidaan käyttää perustana tulevaisuudessa esimerkiksi yhteydenpitoon Maan ja Marsin välillä. Nasan mukaan esimerkiksi Marsin kartan lähettäminen Maahan kestäisi nykyisillä radiotaajuusjärjestelmillä noin yhdeksän viikkoa, kun laserilla se kestäisi noin yhdeksän päivää.

– Ensimmäisen valon saavuttaminen on yksi monista DSOC:n tulevien kuukausien kriittisistä virstanpylväistä, jotka tasoittavat tietä kohti suurempaa tiedonsiirtonopeutta, jolla voidaan lähettää tieteellistä tietoa, teräväpiirtokuvia ja suoratoistovideota ihmiskunnan seuraavan suuren harppauksen tukemiseksi: ihmisten lähettämiseksi Marsiin, Nasan avaruusteknologian osaston johtaja Trudy Kortes sanoi lausunnossaan.

Vaikka laserviestintää on kokeiltu aiemmin, niin kyseessä on ensimmäinen kerta, kun laserviestintää on lähetetty syvältä avaruudesta. Se edellyttää uskomattoman tarkkaa tähtäystä ja kohdistusta miljoonien kilometrien matkalla.

Lähde: CNN.