14 marraskuuta, 2023

"Villit jättiläiset" yllättivät avaruustutkijat – Jupiterin kaltaisia planeettoja kiertelee vapaina ja vieläpä pareittain !!!


Avaruusteleskooppi James Webb kuvasi tarkasti Orionin kaasusumua ja sen Trapetsiksi sanottua sumun osaa, jossa syntyy nuoria kuumia tähtiä. Sieltä löytyi yllätys !

 


Tähtikuvio Orionin suunnasta täysin uusi ilmiö:  Jupiterin kokoluokan planeettoja vaeltaa avaruudessa pareittain – ilman omaa keskustähteä.

Tämä löytö oli yllätys. Ilmiö on niin odottamaton, että tähtitieteilijät etsivät nyt pareille selitystä. Jos vaeltavia kaksoisplaneettoja löytyy lisää, ne saavat oman tähtitieteellisen luokituksen.

Tarkka avaruusteleleskooppi James Webb tutki Orionin tähdistöä ja sen kuulua kaasusumua, tällä kertaa niin sanottua Trapetsin aluetta. Ennestään tiedettiin, että se on tähtien syntypaikka. Siksi Webb suunnattiin sinne.

Trapetsin alueelta löytyikin nuoria tähtiä ja tavallisia eksoplaneettojakin. Mutta sieltä löytyi myös peräti 150 isoa eksoplaneettaa, joista 84 pareina. Nämä Jupiterin kokoluokan parit vaeltavat avaruudessa eivätkä kierrä tähteä, niin kuin planeetat yleensä.

Kuvattu tähtisumu on noin 1 350 valovuoden päässä Maasta. Kuvat otti Webbin lämpökamera NIRCam yhden viikon aikana, ja ne julkaisi Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Orion on suomalaisillekin tuttu pohjoisen tähtitaivaan tähdistö. Sen kuvio erottuu helposti, ja se näkyy suurena syksyisellä ja talvisella tähtitaivaalla.

Webb kuvasi alueelta tuhansia nuoria tähtiä. Niiden massat vaihtelevat 40 Maan massasta noin 0,1 kertaa oman Aurinkomme massaan. Tämä alue näkyy myös paljaille silmille, mutta paljaille silmille se on utuinen, tahramainen läikkä.

”Ehkä tähtien muodostumisen alueilla on jopa kaksoismaapalloja...?”

"Kekseliäät" tähtitieteilijät ovat alkaneet kutsua uusia löytöjä "Jumboiksi". (Sana on lyhenne termistä ”Jupiterin kokoiset binaarikohteet”.)

BBC:n verkkosivulla sanotaan, että planeettojen muodostumiselle ei ole sellaista mallia, joka ennustaisi, että planeettoja voisi kulkea yhdessä pareina avaruudessa.

”Ehkä tähtien muodostumisen alueilla on paitsi kaksoisjupitereita, myös kaksoisneptunuksia, jopa kaksoismaapalloja...?

Silloin tähtitieteen pitäisi luoda ilmiölle aivan uusi luokitus.

Monet tähdet syntyvät osaksi binaaritähteä eli kaksoistähteä. Mutta nämä ovat siis isoja tähtiä. ja niitä pitävät lähellä toisiaan tähtien vahvat painovoimat.

Planeetat ehkä kehittyivät sellaisessa tähtisumussa, jossa kaasun ja pölyn tiheys ei riittänyt tähden syntymiseen. Näin planeetat jäivät ”isännättä”.

Toinen mahdollisuus on, että planeetat ovat lentäneet emotähtensä ympäriltä avaruuteen. Tämä olettamus on tällä hetkellä suosituin, sanoo professori Mark McCaughrean .

Hän on Euroopan avaruusjärjestön (Esa) tieteellinen neuvonantaja ja johti tutkimusta, jossa Webb kuvasi Orionin kaasusumuja.


Jupiter - aurinkokuntamme suurin planeetta. Sen massa on noin 318 kertaa maapallon massa.

Nyt löydetyt jumbot ovat pienimillään noin puolet Jupiterin massasta ja ne ovat noin miljoonan vuoden ikäisiä. Planeettojen sarjassa se on lähinnä vauvaikä. Planeetan sisällä lämpötila on vain ehkä noin tuhat astetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti