13 tammikuuta, 2024

Avaruudesta löytyi "Big Ring" ("iso ympyrä")

Sininen kuvastaa Big Ring-rakennetta ja punainen Giant Arc-rakennetta. 











Englannissa Central Lancashiren yliopiston tutkijat ovat löytäneet avaruudesta jättimäisen, ympyrän muotoisen rakenteen, jonka halkaisija on 1,3 miljardia valovuotta. Tähtitieteilijät antoivat sille nimeksi ”Big Ring” ja se koostuu useista galakseista.

Sen rakenne on niin suuri, että se haastaa käsityksemme maailmankaikkeudesta. Se sijaitsee niin kaukana, ettei sitä voi nähdä paljain silmin. Kaikkien sen muodostavien galaksien tunnistaminen on vaatinut paljon aikaa ja laskentatehoa.

Se rikkoo kosmologisia periaatteita, jonka mukaan kaikki aine on jakautunut tasaisesti koko maailmankaikkeuteen.

Big Ring ei kuitenkaan ole ensimmäinen, joka haastaa kosmologisia periaatteita. Royal Astronomical Society-järjestön Robert Massey sanoi, että kyseessä on seitsemäs löydetty rakenne, joka on ristiriidassa kosmologisten periaatteiden kanssa.

Lähes täydellinen ympyrä

Big Ring-rakenteen löysi yliopiston tohtoriopiskelija Alexia Lopez, joka löysi aikaisemmin myös ”Giant Arc”-nimisen rakenteen, joka ulottuu 3,3 miljardin valovuoden päähän.

– Se on todella epätodellista. Minun täytyy nipistää itseäni, koska tein nämä löydöt vahingossa, ne olivat sattumanvaraisia löytöjä, Lopez kommentoi löytöjä.

– Kumpaakaan näistä kahdesta erittäin suuresta rakenteesta ei ole helppo selittää nykyisellä käsityksellämme maailmankaikkeudesta, hän lisäsi.

Vaikka Big Ring näyttää lähes täydelliseltä ympyrältä, Lopezin analyysin mukaan se ei sitä ole.

– Big Ring ja Giant Arc antavat meille suuren kosmologisen arvoituksen, kun pyrimme ymmärtämään maailmankaikkeutta ja sen kehitystä, hän sanoi.

Suurin yksittäinen kokonaisuus, jonka tutkijat ovat havainneet on nimeltään ”Hercules Corona Borealis Great Wall”, joka on noin 10 miljardia valovuotta leveä.

Asiasta uutisoi BBC ja Central Lancashiren yliopisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti