19 tammikuuta, 2024

Japanin laskeutuja laskeutui Kuun pinnalle

Japanista tuli viides maa, joka on saanut laskeutujan pehmeästi Kuun pinnalle

Laskeutumisesta seuranneet ihmiset juhlivat Tokiossa.

 

Japanin avaruushallinnon Jaxan laskeutuja Slim on laskeutunut Kuun pinnalle. 

Avaruushallinto on BBC:n mukaan saanut laskeutujaan yhteyden ja varmistanut, että se viestii maahan normaalisti.

Jaxan edustaja kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessa, että laskeutujan aurinkokenno ei tuota sähköä. Slim joutuu näin ollen toimimaan pelkästään akun voimalla. Muuten laskeutujan osat toimivat normaalisti.

Japanista tuli viides valtio, joka on onnistunut pehmeässä laskeutumisessa kuun pinnalle.

Samassa tempussa ovat aiemmin onnistuneet Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Kiina sekä viime elokuussa myös Intia.

Japanin edellinen yritys huhtikuussa epäonnistui, kun M1-laskeutuja iskeytyi Kuun pintaan.

Havainnekuva Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) -laskeutujasta. 

Slim-laskeutuja on suunniteltu laskeutumaan ennennäkemättömän tarkasti. Sen laskeutumisalue on halkaisijaltaan vain 100 metriä, kun yleensä luotaimet pystyvät laskeutumaan vain muutaman kilometrin tarkkuudella.

Laskeutumisen onnistuminen olisi asiantuntijoiden mukaan merkittävä edistysaskel avaruuslennoilla.

”Tällainen tarkka-ampujamainen laskeutumistarkkuus on valtava loikka teknologiassa. Se mahdollistaa tuleville lennoille paljon tarkempia tutkimuskohteita”, kertoi astrofysiikan opettaja Emily Brunsden Yorkin yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.


Onnistuminen laskeutumisessa on viime vuosien epäonnistumisten jälkeen myös tärkeä kunnianpalautus korkeasta teknologiastaan tunnetun Japanin avaruussektorille.

Laskeutujan kyydissä on minimönkijä, joka on vain hieman tennispalloa suurempi ja painaa yhtä paljon kuin kookas peruna.

Slim yrittää päästä Kuun pinnalla kraatteriin, josta uskotaan olevan pääsy Kuun vaippaan. Sieltä on tarkoitus kerätä kivinäytteitä, jotka kertoisivat esimerkiksi Kuun mahdollisista vesivaroista. Ne ovat keskeisessä asemassa, kun Kuuhun aiotaan tulevaisuudessa rakentaa pysyviä tukikohtia.

Japanin kuuohjelma on osa laajempaa kiinnostusta Kuuhun, joka on herännyt puoli vuosisataa edellisen miehitetyn kuulennon jälkeen. Yhdysvallat aikoo viedä lähivuosina ihmisen jälleen Kuun pinnalle, mutta maan avaruushallinto Nasa lykkäsi hiljattain Artemis-ohjelmansa seuraavia lentoja teknisten haasteiden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti