04 tammikuuta, 2024

Avaruudesta löytyi "täydellinen" planeettakunta

Planeetat kiertävät emotähteään niin tahdissa, että sen voi ilmaista matemaattisina suhteina, ja musiikillisestikin. Sveitsiläisen NCCR-tutkimuslaitoksen kuvituksessa mittasuhteet eivät ole oikein.Nähtävästi se ei ole koskaan kohdannut rajuja törmäyksiä. Planeettojen harmonian innoittamana on jo tehty sävellys. 

Nämä eksoplaneetat tarjoavat vertailun, kun universumissa yleisiä mini-Neptunuksia tutkitaan tarkemmin.

Planeetat kiertävät emotähteään niin tahdissa, että sen voi ilmaista matemaattisina suhteina, ja musiikillisestikin. (Sveitsiläisen NCCR-tutkimuslaitoksen kuvituksessa mittasuhteet eivät ole oikein.) 

Löydetyssä planeettakunnassa on kuusi planeettaa. Ne kaikki ovat suunnilleen samaa kokoa. Näyttää siltä, että ne eivät ole juuri muuttuneet sen jälkeen, kun ne muodostuivat emotähtensä ympärille. Siitä on ehkä neljä miljardia vuotta.

Koska planeettakunta on elänyt häiriöittä, tarjoaa se tähtitieteilijöille hyvän kohteen tutkia, kuinka planeetat yleensä muodostuvat.

Kohde on noin sadan valovuoden päässä omasta planeettakunnastamme. Se sijaitsee Bereniken hiusten tähdistön suunnassa, meille tutun Otavan alla.

Emotähti on noin viidenneksen pienempi kuin oma Aurinkomme. Planeetat kiertävät suhteellisen lähellä sitä. Niinpä planeettojen keskilämpötilat ovat nähtävästi Merkuriuksen ja Venuksen luokkaa. Niiden pinnalla on siis hyvin kuumaa, satoja asteita.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature


Nyt löydetyssä planeettakunnassa, luettelonimeltään HD110067, planeetat eivät ole vain suunnilleen samaa kokoa. Kaikissa näyttää olevan kaasukehä.

Ne myös kiertävät emotähteään kuin tahdistettuina. Planeettojen kiertoajat ovat vain 9–54 päivää,  Vertailun vuoksi: oma maapallomme kiertää Auringon noin 365 päivässä. kertoo uutistoimisto Reuters


Kun sisin planeetta kiertää löydetyssä planeettakunnassa emotähden kolme kertaa, kiertää seuraava planeetta sen samassa ajassa kaksi kertaa.

Kiertoaikojen rytmi osuu kohdalleen myös siten, että kaikki kuusi planeetta ovat linjassa toisiinsa nähden muutamien planeettakierrosten välein.

Tämä suhdeluku jatkuu esimerkiksi siten, että kun kuudes planeetta kiertää emotähteä yhden kierroksen, on sisin planeetta kiertänyt emotähden kuudesti, kertoo uutiskanava CNN.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti