23 joulukuuta, 2023

Kesslerin syndrooma

Avaruusromu

 Kesslerin syndrooma on tilanne, jossa avaruusromun määrä Maan matalilla kiertoradoilla on niin suuri, että kappaleet törmäilevät toisiinsa, aiheuttaen pienempiä romunkappaleita ja yhä enemmän törmäyksiä. 

Pahimmillaan tämä voisi johtaa siihen, että lähiavaruus muuttuisi kulkukelvottomaksi ja avaruustutkimus tai satelliittien käyttö muuttuisi mahdottomaksi pitkäksi aikaa. 

Matalilla kiertoradoilla olevien satelliittien radat (ratakorkeus alle 1 000 km) kuitenkin kutistuvat ja lopulta – vuosien tai kymmenien vuosien aikana – satelliitit ja niiden romu palavat ilmakehässä.

Eipä hätää - Pate hoitaa homman

Vuosikymmeniä jatkunut avaruuden valloitus on johtanut tilanteeseen, jossa Maata ympäröiville kiertoradoille on kertynyt vaarallisen paljon tavaraa. Turun yliopiston tutkijat ovat takaamassa Maan lähiavaruuden kestävää kehitystä tulevaisuudessa maitopurkin kokoisen

 Pate-hiukkasteleskoopin avulla. 

Uusi turkulainen laite voi auttaa ratkaisemaan kiertoratoja vaivaavan avaruusromuongelman. Pate ammutaan avaruuteen suomalaisen Foresail-1-satelliitin mukana. Avaruudessa Pate kerää Maata ympäröivistä säteilyvyöhykkeistä tietoja, joiden avulla yritetään rakentaa kestävämpiä satelliitteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti