10 helmikuuta, 2024

Jättiplaneetta URANUS kirkkaine 13 renkaineen

 Avaruusteleskooppi Webb kuvasi nyt ensi kertaa kirkkaasti erottuvat Uranuksen kaikki 13 rengasta.

Uusissa kuvissa näkyvät nyt tämän jäisen jättiplaneetan kaikki 13 rengasta. Niitä kaikkia ei ole aiemmin saatu samaan kuvaan, koska osa renkaista erottuu hyvin heikosti.

Webb sai nyt kuvattua myös Uranuksen kaasukehää, sen myrskyjä, napaseutua ja kuita. Uranuksen sisä- ja ulkorenkaat ovat normaalisti kuvissa himmeitä, mutta Webbin kuvissa ne loistavat.

Planeetan lähin rengas on hyvin himmeä ja hajanainen Zeta-rengas, joka myös erottuu kuvissa hyvin.

Uranuksella on 27 tunnettua kuuta. Niistä 14 erottuu Webbin laajan kuvakulman kuvissa sinisinä pisteinä. Myös ne kuut näkyvät, jotka ovat pienempien renkaiden sisällä.

Kaikki kuut ovat kallellaan ratatasoon nähden noin 98 astetta, siis lähes kyljellään kuten itse planeettakin. Uranus kiertää Aurinkoa kuin makuuasennossa.

Webb kuvaa enimmäkseen hyvin etäistä avaruutta infrapunavalon aallonpituuksilla. Näin se saa näkyviin uusia kohteita ja muutenkin eri näkymän kuin tavalliset teleskoopit. 

Sinertävä Uranus kuvattiin ensi kertaa kunnolla vuonna 1986, kun Voyager 2 -luotain ohitti sen matkallaan ulkoavaruuteen. Silloin kuvissa näkyi Uranuksen eteläinen napaseutu, nyt se on vaihtunut pohjoiseen.

Uranuksen kaasukehässä velloo myrskyjä, joita erottuu vaalean napaseudun eteläisellä reunalla. Maahan nyt näkyvällä pallonpuoliskolla on päivänseisaus 2028. Maisema muuttuu vielä siihen mennessä.          Toisella pallonpuoliskolla on nyt pimeä talvi, joka kestää peräti 21 Maan vuotta.

Uranus kiinnostaa nyt tutkijoita erityisesti, koska Nasa lähettää planeetalle ennen pitkää luotaimen.

Siksi Uranuksesta kootaan nyt mahdollisimman paljon uutta tietoa, ja tässä Webb hoitaa osuutensa. Uranus kiinnostaa, koska sitä voi nähtävästi käyttää eksoplaneettojen vertailussa.

On käynyt ilmi, että universumin eksoplaneetoissa on paljon niin sanottuja minineptunuksia, vähän kuten Uranus on nyt.

Tutkijat eivät vielä tiedä, onko niillä enimmäkseen kiveä vai ehkä jäätä tai vettä. Vai ovatko nämä planeetat pelkästään kaasuisia.

Uranus on aurinkokuntamme toiseksi uloin planeetta. Vain sen sisarplaneetta Neptunus on vielä kauempana Auringosta.

Uranus ja Neptunus ovat planeetoista samankaltaisia, sinisiä jääplaneettoja. Uranusta ja Neptunusta on alettu kutsua ”eksoplaneetoiksi takapihalla”.

Uranus kiertää yhden kierroksen Auringon ympäri 84 vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti