02 helmikuuta, 2024

Japanissa fuusioplasma syttyi jättivoimalassa

Japanilainen on suurin kokeellinen fuusioreaktori. Syksyllä synnytettiin plasmaa jo ensi kerran. Tokamak-tyyppisessä reaktorissa plasma on renkaan muotoinen.

Japanissa otettiin joulukuun alussa virallisesti käyttöön maailman toistaiseksi suurin kokeellinen fuusiovoimala. Syksyllä synnytettiin plasmaa jo ensi kerran. Tokamak-tyyppisessä reaktorissa plasma on renkaan muotoinen. 

Fuusiovoiman toivotaan lopulta mullistavan maailman energiantuotannon.

Nakan koevoimala on korkeudeltaan yli viisitoista metriä. Sen sisuksissa on renkaan muotoinen tila, jossa on tyhjiö. Hurjan kuumaa fuusioplasmaa hallitaan renkaassa suprajohtavilla magneeteilla.

Uudessa reaktorissa saatiin synnytettyä plasmaa tiettävästi kymmeneksi sekunniksi.

Tavoitteena on lopulta hallita plasmaa noin sata sekuntia. 

Reaktori on koelaitos, sillä sähköntuotantoon fuusioreaktoreilla on vielä matkaa. Koevoimalat eivät pyri tuottamaan sähköä. Tavoite on saada laitos toimimaan hallitusti.

Fuusiovoiman vaikeutena on se, että reaktorissa pyritään hallitsemaan plasmaa, joka on kuumempaa kuin Auringon ytimessä. Plasman lämpötila voi olla fuusioreaktorissa pitkälti yli sata miljoonaa astetta, jopa 200–300 miljoonaa.

Moinen kuumuus tarvitaan, että vedyn isotoopit yhdistyvät heliumiksi ja tuottavat energiaa. Auringossa fuusio käynnistyy matalammassa lämpötilassa, koska tähden sisällä on hirvittävä paine.

Haasteena on valtavan kuuman plasman pitäminen magneeteilla kurissa niin, että se ei kosketa kammion seinämiä. Sitä ei mikään materiaali kestäisi. 

Koelaitoksen tavoite on tuottaa kymmenkertaisesti se määrä energiaa, jota fuusion käynnistykseen tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti