19 helmikuuta, 2024

Nasa etsii vapaa­ehtoisia elämään vuoden ajan ”kuin Marsissa”

Nasan minikopteri Ingenuity Marsin pinnalla heinäkuussa 2021 jaetussa kuvassa.Nasan minikopteri Ingenuity Marsin pinnalla 2021.

Nasa kertoo tiedotteessaan etsivänsä vapaaehtoisia ”elämään kuin Marsissa”. Kokeilu alkaa keväällä 2025 ja kestää vuoden. Se suoritetaan kokonaan 3D-printatussa tilassa, jossa simuloidaan muun muassa avaruuskävelyä.

Kokeilu toteutetaan Maassa, ja sen tarkoituksena on simuloida elämää Marsissa. Tavoitteena on, että Nasa voisi jonain päivänä lähettää ihmisen Marsiin.

Kokeilussa neljän hengen joukko elää noin 160 neliömetrin kokoisessa tilassa Nasan avaruus­keskuksessa Teksasissa. Tila, joka on nimetty Mars Dune Alphaksi, simuloi mahdollisia Marsissa kohdattavia haasteita, kuten resurssipulaa, laitevikoja ja viestintä­ongelmia. Neljän hengen joukko harjoittelee tilassa muun muassa viljelyä, elin­ympäristön hoitoa ja ylläpitoa ja avaruus­kävelyä.

Mars Dune Alpha on kokonaan 3D-printattu. Sen sisältä löytyy muun muassa työskentely- ja oleskelu­tiloja sekä terveyden­hoito­huone.

Vuoden aikana on tarkoitus seurata muun muassa joukkueen fyysistä ja henkistä terveydentilaa ja esimerkiksi stressin­sieto­kykyä.


Valitettavasti suomalaiset eivät pääse kokemaan marsilaisena elämistä.

Haku on rajattu vain Yhdysvaltain kansalaisille. Hakijan pitää myös olla 30–55-vuotias ja puhua sujuvaa englantia, eikä tupakoitsijoita sallita. Hakijoilta vaaditaan myös sopivaa koulutusta ja työtaustaa.

Koulutuksella tarkoitetaan maisterin tutkintoa tekniikan, matematiikan, biologian, fysiikan tai tietojenkäsittelyn aloilta. Lisäksi hakijalta odotetaan vähintään kahden vuoden työkokemusta omalta alalta tai vähintään tuhat tuntia kokemusta lentokoneen lentämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti