23 helmikuuta, 2024

Yhdysvallat palasi Kuuhun yli 50 vuoden jälkeen, vaikka laskeutuja Odysseus kärsi teknisestä viasta.

Intuitive Machines -yrityksen välittämässä kuvassa Odysseus kulkee Kuun yli keskiviikkona.Intuitive Machines -yrityksen välittämässä kuvassa Odysseus kulkee Kuun yli.

Avaruusyhtiö Intuitive Machinesin kuulaskeutuja Odysseus laskeutui Kuun etelänavan tuntumaan puoli kahden maissa perjantaiaamuna Suomen aikaa. Näin Yhdysvallat sai laitteensa Kuuhun peräti yli 51 vuoden tauon jälkeen.

Laskeutumista vaikeutti tekninen vika. Korkeutta ja vauhtia havainnoinut laserlaite ei toiminut. Siksi alus teki ylimääräisen kierroksen Kuun ympäri ja laskeutui pari tuntia aikataulusta myöhässä kokeellisen laserkeilausvarajärjestelmän turvin.

Laskeutumisen jälkeen lennonjohto odotti piinallisen pitkään signaalia aluksesta varmistaakseen laskeutumisen onnistuneeksi. Signaali saatiin, mutta aluksen kunnosta ei ollut heti tarkempaa tietoa.

”Tämä oli jännitysnäytelmä, mutta olemme Kuun pinnalla ja lähetämme signaalia: "Welcome to the Moon."    Intuitive Machinesin toimitusjohtaja Steve Altemus sanoi uutiskanava CNN:n mukaan. 


Johtava insinööri Tim Crain lennonjohdosta kommentoi sanomalehti The New York Timesin mukaan, että vielä ei tiedetä, pystyykö Odysseus suorittamaan kaikki sille suunnitellut tehtävät.

”Viestinnän vianmäärityksen jälkeen lennonjohto on vahvistanut, että Odysseus on pystyssä ja alkaa lähettää dataa”, kirjoitti Intuitive Machines pari tuntia myöhemmin viestipalvelu X:ssä.

Yhtiö yritti seuraavaksi ladata ensimmäisiä laskeutujan ottamia valokuvia Kuun pinnalta.

ODYSSEUKSEN vei avaruuteen ja Kuuhun yksityisen avaruusyhtiön SpaceX:n Falcon 9 -raketti, joka lähetettiin Floridasta 15. helmikuuta.

Yksityinen avaruusalus ei tätä ennen ole koskaan laskeutunut hallitusti Kuuhun, kertoo The New York Times.

Viimeksi Yhdysvalloilta laskeutui laite ehjänä Kuun pinnalle joulukuussa 1972. Se oli avaruushallinto Nasan Apollo 17 -lennon kuumoduuli. Lennolla oli mukana kaksi astronauttia, Gene Cernan ja Harrison Schmitt.


Odysseus- luotaimen mukana on useita tutkimuslaitteita. 

ODYSSEUS laskeutui Kuun etelänavan tuntumaan Malapert A -kraatteriin. Paikka on vajaan 300 kilometrin päässä Kuun etelänavasta.

Kuun etelänavalla on tutkimusten mukaan vettä jään muodossa. Nasa toivoo, että jäätä voidaan hyödyntää sen tulevissa, astronautteja Kuuhun vievissä Artemis-ohjelmissa. Vettä voitaisiin mahdollisesti käyttää sekä astronauttien käyttövetenä että Marsiin suuntaavien alusten polttoaineissa.

Laskeutuja Odysseus saa virtansa aurinkopaneeleista.

Luotain tunnettiin ennen lentoa nimellä Nova-C. Se on iso kuusikulmainen sylinteri, noin hissin kokoa. Hyötykuormaa sillä on mukana noin 130 kiloa.

Kyydissä on kuusi tutkimuslaitetta. Laser mittaa Maan ja Kuun välistä etäisyyttä. Yksi laite kokoaa dataa laskeutumisesta. Kolmas laite paikantaa laskeutumisalueen. Laitteilla mitataan myös, kuinka Odysseuksen laskeutumismoottori pöllyttää Kuun pintaa. Myös Kuun pinnan avaruussäätä mitataan.

Odysseuksen laitteet kestävät Kuussa vain noin viikon. 

Sitten seudulle lankeaa hyvin kylmä kaksiviikkoinen yö. Odysseuksen laitteita ei ole tehty kestämään kylmää. 

Odysseuksen mukana on myös kaikenlaista "krääsää" eli Crapietä. Opiskelijoiden rakentama kamera ja Jeff Koonsin taidehanke ovat OK.  

Mutta- mukana on myös yksityisten esineitä, jotka on viety Kuuhun lähinnä mainosmielessä. (OMG! Siitäkö alku Kuun muuttumiselle mainosalustaksi? !!!)

Nyt toteutunut kuulento tunnetaan myös nimellä IM-1. Avaruusyhtiö Intuitive Machines yrittää Kuuhun tänä vuonna vielä kaksi kertaa, lennoilla IM-2 ja IM-3.

Tammikuussa Japani sai viidentenä maana laskeutujan pehmeästi Kuun pinnalle. Myös Intia onnistui viime elokuussa. Mutta useat eri maiden hankkeet saada laskeutuja Kuuhun hallitusti ovat epäonnistuneet viime vuosina.

Kuuhun pääseminen ei ole halpaa

Nasan kuuohjelma Artemis nojautuu vahvasti yksityisiin yrityksiin. Näin Nasa säästää kuluissa. 

Nasa on tällä lennolla asiakas, joka maksaa Intuitive Machinesille yli sata miljoonaa dollaria lennon hyötykuormista. Nasan omat lennot ovat paljon kalliimpia.

Toukokuussa Kiina yrittää noutaa Kuusta kivinäytteitä Kuun siltä puolelta, joka ei näy Maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti