15 maaliskuuta, 2024

SpaceX:n jätti­raketti Star­ship tuhoutui laskeutuessaan

 SpaceX:n jättimäinen Starship-alus nousi lähtöalustalta onnistuneesti avaruuteen. Yli tunnin lennon jälkeen Starship laskeutui, mutta viime tietojen mukaan alus tuhoutui laskeutuessaan Intian valtamereen. Tai se saattoi palaa tai hajota jo ilmassa.

Yhteys katkesi lopullisesti ennen kuin alus osui mereen. Vaativa lento oli silti osittain menestys eli se toteutti kokeita. Saatua dataa tutkitaan. Yhdysvaltain ilmailuhallinto puolestaan ilmoitti valvovansa SpaceX:n tutkintaa onnettomuuden syistä.


Lähtö oli Starship-aluksen kolmas koe vuoden sisällä. 

Aluksen ensimmäinen vaihe eli alimmainen osa irtosi noin kolmen minuutin jälkeen. Raketin ensimmäinen vaihe tipahti Meksikonlahdelle. Ensitietojen mukaan se iskeytyi tuhannen kilometrin tuntivauhtia mereen.

Aluksen yläosa eli toinen vaihe nousi tuota pikaa 150 kilometrin korkeuteen. Se ehti siis nopeasti samaan korkeuteen kuin edellinen koelento, joka päättyi räjähdykseen.

Sitten alus nousi jo yli 200 kilometrin korkeuteen eli sen voi sanoa olleen avaruudessa. Sataa kilometriä on pidetty avaruuden rajana. Lennolle suunnitelluista kokeista rahtitilojen avaaminen ja sulkeminen onnistui.

Lentoon kuului muun muassa ylemmän vaiheen Raptor-moottorien uudelleen käynnistys avaruudessa. Sitä Starship ei kuitenkaan yrittänyt viime tietojen mukaan tehdä.

Myös ajoaineen siirtoa piti testata Starshipin sisällä tankista toiseen, kertoo SpaceNews.

Starship kokeili myös yhteyttä Starlink-satelliittien avulla ja sai dataa laskeutumisesta.

Kun Starshipin toinen vaihe palasi ilmakehään yli tunnin kuluttua, se näytti liekehtivän ilmakehän kitkassa. 

Kantoraketti on maailman suurin. Se voisi joskus viedä rahtia ja ihmisiä Kuuhun ja Marsiin asti. Se koostuu Super Heavystä, joka on lisätankkeineen Starshipin alempi osa.

Toinen vaihe on nimeltään myös Starship, erotuksena muista Starship 28. Yhdessä nämä kaksi vaihetta kohottavat raketin laukaisualustalla 122 metrin korkeuteen.

SpaceX koetankkasi Starshipin maaliskuun alussa. 

Miljoonia litroja nestemäistä metaania ja nestemäistä happea tankattiin kantoraketin alempaan ja ylempään osaan. Molemmissa on rakettimoottoreita ja molemmat osat eli Starship ja Super Heavy on suunniteltu uusiokäyttöön.

Yhdessä ne ovat maailman tehokkain raketti. Ne voivat viedä jopa 150 tonnin hyötykuorman Maata kiertävälle radalle.

SPACEX:N pitäisi hiljalleen saada Starship Maata kiertävälle radalle, jossa sitä koetankattaisiin. Vain lisätyn polttoaineen avulla Starship pääsee Kuuhun asti ja kauemmas.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa valitsi Starshipin huhtikuussa 2021 alukseksi, joka vie Artemis 3 -lennolla kaksi astronauttia Kuun pinnalle, sen etelänavan läheisyyteen.

Astronauttien kuulento toteutuu aikaisintaan syksyllä 2026. Sitä ennen tankkaamista pitää harjoitella avaruudessa Starshipistä toiseen.

SpaceX:n on myös todella osoitettava, että Starship pääsee Kuun kiertoradalle. Laskeutumista Kuuhun edeltäisi ainakin yksi SpaceX:n harjoituslento Kuuta kiertävällä radalla.

Nasa ja SpaceX testasivat helmikuussa laitetta, jonka avulla Nasan avaruusalus Orion telakoituisi Kuuta kiertävällä radalla Starshipiin. Se veisi astronautit syksyllä 2026 Kuun pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti