Kuukausia kestäneiden viestintäongelmien jälkeen Nasan Voyager 1 -luotain on jälleen lähettänyt käyttökelpoista dataa takaisin Maahan. Nasa vastaanotti luotaimen viestejä huhtikuun 5. päivä. Edellisen kerran Voyager on lähettänyt lukukelpoisia viestejä marraskuun puolivälissä 2023.

Nasan tiimi paikansi viestintäongelmien syyn maaliskuussa. Nasan tutkijat havaitsivat, että hölynpölyksi muuttuneiden viestien takana oli yksi viallinen siru. Heidän onnistui korjata vika koodin avulla miljardien kilometrien päästä, ja he saivat Voyagerin 46 vuotta vanhan tietokonejärjestelmän jälleen toimimaan.

– Voyager 1 -avaruusalus palauttaa hyödyllistä dataa aluksen teknisten järjestelmien kunnosta ja tilasta. Seuraava askel on antaa alukselle mahdollisuus palauttaa tieteellistä dataa jälleen, Nasa tiedotti maanantaina.

Voyager laukaistiin avaruuteen vuonna 1977. Se oli ensimmäinen ihmisen luoma esine, joka saapui tähtienväliseen avaruuteen vuonna 2012. Tällä hetkellä Voyager on yli 24 miljardin kilometrin päässä Maasta. Viestien välitys Nasan ja Voyagerin välillä kestää lähes vuorokauden suuntaansa.

Myös sen sisaralus Voyager 2 jätti aurinkokuntamme pölyt taakseen vuonna 2018.

Molempien Voyager-alusten kyydissä on kultaiset äänitteet, jotka sisältävät kuvia, musiikkia ja ääniä Maasta. Niiden tarkoituksena on välittää tietoa asuinplaneetastamme mahdollisille Maan ulkopuolisille sivilisaatioille. Äänitteiden sisältöjä oli valitsemassa tähtitieteilijä Carl Saganin johtama komitea.

Kultaiset äänitteet sisältävät symboliset ohjeet, jotta niiden mahdollinen löytäjä pystyisi päättelemään levyjen alkuperän. NASA PHOTO / ALAMY STOCK PHOTO, AOP