17 heinäkuuta, 2013

Uusi pyrstötähti saattaa näkyä kirkkaana Suomessa


Nasa seuraa ISON-komeetan vaarallista ensimatkaa auringon ympäri.
Hubble kuvasi ISON-komeetan huhtikuussa näkyvässä valossa. Sininen väri on lisätty kuvaan, jotta komeetan muoto saadaan paremmin näkyviin.
Hubble kuvasi ISON-komeetan huhtikuussa näkyvässä valossa. Sininen väri on lisätty kuvaan, jotta komeetan muoto saadaan paremmin näkyviin. (NASA, ESA, J.-Y. LI (PLANETARY SCIENCE INSTITUTE))
Komeetta löydettiin alun perin viime syksynä. Se sijaitsi silloin lähes miljardin kilometrin päässä maapallosta. Pyrstötähti on siitä lähtien liikkunut kovalla vauhdilla yhä lähemmäksi. Kyseessä on sen ensimmäinen matka auringon ympäri.
ISON-komeetan matka alkoi jo 10 000 vuotta sitten Oortin komeettapilvestä, joka sijaitsee aurinkokuntamme ulko-osissa. Komeetta saapuu lähimmäs aurinkoa 28. marraskuuta tänä vuonna. Se on silloin vain hieman yli miljoonan kilometrin päässä auringon pinnasta.
Jos komeetta selviää hajoamatta reissustaan auringon ympäri, se tulee kiitämään pohjoisen pallonpuoliskon joulukuisella taivaalla "uskomattoman kirkkaana ja helposti nähtävänä". Sen voi havaita paljain silmin vielä ensi vuoden tammikuun alussakin.
Auringon kiertäminen ei tule kuitenkaan olemaan helppo reissu. Ensimmäinen hajoamisriski kasvaa jo ennen Marsin ohittamista. Auringon säteet saavat komeetalla olevan veden kiehumaan, mikä saattaa hajottaa pyrstötähden.
Jos ISON kuitenkin selviää tästä, voi se hajota auringon aiheuttamasta säteestä ja paineesta tähteä kiertäessään.
Koska kyseessä on ensimmäinen kerta kun ISON kiertää auringon, on pyrstötähti samalla kuin aikakapseli menneisyydestä. Sen pintakerrokset ovat koskematonta materiaalia aurinkokuntamme muodostumisen ajoilta.
Komeettaa seurataankin niin monesta maanpäällisestä observatoriosta kuin mahdollista. Lisäksi komeettaa tarkkaillaan avaruudesta käsin. Kyseessä on harvinainen tilaisuus saada lisätietoa aurinkokuntamme alkuajoista.

8 kommenttia:

  1. NASA Havaitsi komeetan jo 2011-12-28, julkiseksi se tuli vasta 2012 jolloin ISON- teleskooppiverkkoa käyttäneet venäläismiehet sen sitten löysivät.

    Coma (kaasukehä) oli viime talvena noin 52 000 km (oma mittaus kun komeetta oli Jupiterin radan tietämillä) Nucleuksen (ytimen) koosta on vain arvioita. NASA:n mukaan noin 5 km. Nyt komeetan sijainti niin lähellä aurinkoa, että voimme vain odottaa syksyä/talvea. Maassa olevilla teleskoopeilla komeettaa ei voi Auringon kirkkauden sen vuoksi havaita.


    Oma ennustus:

    Komeettta tulee näkymään kirkkaana ja se huomioidaan kaikkialla maailmassa. Kun Komeetta tulee lähemmäksi aurinkoa Aurinko alkaa toimia kuten aina komeetan sitä lähetyessä eli koronan massapurkaukset suuntautuvat kohti komeettaa.

    Esimerkki: http://www.youtube.com/watch?v=cX_FE6hOaqk
    lähes jokaisesta auringonhipojakomeetasta löytyy vastaavia esimerkkejä.

    ISON:n rata tulee viistosta maan kiertoradan etupuolelta eli jos katsomme aurinkoon se tulee oikealta Maan elliptillä. Sen jo kuljettu lentorata ristiää Maan kiertoradan kanssa kanssa 15 Tammikuuta 2014.

    Se kulkee kohti Aurinkoa ja samalla kirkastuu, koska aurikotuuli ja auringonpurkaukset alkavat ”hajottaa” sitä ja samalla komeetta saa pystötähden muodon. Pyrstö on komeetan jättämää ”roskavanaa”. Komeetta kiertää Auringon ja tulee takaisin päin slingshottina saaden lisää nopeutta. Jos komeetta selviää auringon kiertämisestä sen suunta on suurinpiirtein maata kohti. (mutta ei osu).

    Jos se onnistuu aurigonkiertämisessä ja ei sula kokonaan, se ei siinä tapauksessa ole ”likainen lumipallo”, kuten NASA:n oletus tällähetkellä on. Jos se onnistuu auringon kiertämisessä ja lähtee takasin oletettuun suuntaan koostuu se jostain kiinteämmästä materiaalista. Maahan osuvat ja löydetyt meteoriitit ovat hyvin magneettisia ja rautapitoisia. Joten jos näemme ISON komeetan perihelionin jälkeen on se ”magneetinen rautamöykky”. Jos se pirstoutuu, saamme jännittää osuuko jokin palasista sitten myös Maahan.

    Tällöin aurinko toimii tapansa mukaan ja lähettää sarjan massiivisia koronana massapurkauksia komeettaa kohti, koska komeettaa on maan linjalla ne osuvat myös maahan. Ei ole väliä onko komeetta mennyt paloihin vai ei, purkaukset suuntautuvat maata kohti. Tällä hetkellä Aurigossa ei ole pohjois- ja etelänänapaa solarmaximumin vaikutuksesta. Aurinko on juuri vaihtamassa napaisuutta, sen magneettikenttä on sekaisin, coronal holet ovat valtavia ja läheltä kiitävä rautamöykky saa sen yskimään entistä enemmän.

    Maa saa siis osakseen sarjan X-luokan auringon purkauksia ja ne rikkovat Maan sähkö-ja telekommunikaation. Ionosfääri lämpenee ja sään ääri-ilmiöt voimistuvat entisestään (sataa jalkapallon kokoisia rakeita). Maan magneettikenttää ravistellaan hurjasti ja maan sisällä vellova magna saa aikaan suuria maanjäristyksiä. Magnetosfääri menettää tehoaan ja sen suojaavan vaikutuksen heikentyminen näkyy suoraan maahan pääsevän auringon tehon nousemisena. Aurinko alkaa poltaa maata.

    15 tammikuuta 2014 Maa lentää kiertoradallaan ISON:n pyrstön läpi, jolloin atmosfääri ja pilvet värjäytyvät punaisiksi (rautaoksidista) ja sitten myöhemmin se sataa maahan ja värjää maiseman punaiseksi. Meteroriittisade on myös odotettavissa vuosittain Tammikuuun 10-20 välisellä ajalla.

    Komeetta ISON ( I Son(Minä, Poika) ) on lähimmillään maata 21-28.12.2013 ja se menee turvallisen etäisyyden päästä näillä laskelmilla, jos ei ole mennyt palasiksi.


    P.S.

    Gregoriaaninen kalenteri alkaa vuodesta 1, Maya vuodesta 0. Eli Gregoriaanisen kalenterin vuosi 2000 on 1999 Maya kalenterilla.
    Jos Myat ennustivat suurten muutosten alkavaksi 21.12.2012 sen aika on Gregoriaanisen kalenterin mukaan 21.12.2013

    Jos Komeetta menee palasiksi on palaset Maan kiertoradan etäisyydellä 21.12.2013 juurikin kyseisenä päivänä slingshotin ja massan pienemisen vaikutuksesta.


    http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=ison;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän valaisevasta esitelmästä.
      Oma ennusteeni on:
      Ettei ISON selviydy auringon kiertämisestä.
      Miljoonan kilometrin etäisyys vastaa samaa, jos laitat sormen kynttilänliekkiin millimetrin etäisyydelle.
      Mitä siitä jäljelle jää, jää nähtäväksi...
      28 marraskuuta olemme ISON suhteen viisaampia.

      Poista
    2. Kyllä, jos se on tavallista komeetta materiaa. Sublimaatio on kuitenkin kovin hitaasti lähtenyt käyntiin. Mutta kun tulee esiin taas auringon takaa niin tiedämme enemmän.

      Poista
    3. >Oma ennusteeni on:
      >Ettei ISON selviydy auringon kiertämisestä.
      >Miljoonan kilometrin etäisyys vastaa samaa, jos >laitat sormen kynttilänliekkiin millimetrin >etäisyydelle.

      Huh! Toivottavasti ei kuivahda kasaan noin suurella todennäköisydellä!

      Poista
  2. Kuulepas,Pali, tiedätkö mikä olisi kohteen kirkkaus marras-joulukuun ajalle. Kyllä etsintäkartatkin kelpaavat.

    -Sama, joka kirjoitteli arvoisalle blogille 29.syyskuuta 2013 klo 5.11(:/ siis täh! ei se oikeasti ollut vaan 15.11) teille.

    VastaaPoista
  3. Googleta:

    ISON distance from earth / Komet ISON daily pictures

    VastaaPoista
  4. Ei ollenkaan huonoa tietoa, mutta löytyisikö suomen kielisenä

    VastaaPoista
  5. Mr. Anonyymi
    Google- sedällä on sellainenkin palvelu kuin: TRANSLATE
    Ellei se ole löydettävissä koneestasi, niin seuraa 6 blogiani.lol

    VastaaPoista