26 helmikuuta, 2024

Jättimäinen musta aukko ahmaisee Aurinkoa vastaavan massan päivässä

Tällaiselta massiivinen musta aukko voisi näyttää, jos sitä pääsisi katsomaan lähempää.

Massiivisten galaksien keskustassa on yleensä massiivinen musta aukko. Nyt on havaittu kaukana valtava musta aukko, joka  nielee yli Auringon verran lisää ainetta päivittäin.

Jättiläinen on myös kirkkain havaittu kohde, päättelevät aukkoa seuraavat tutkijat. Kirkkaus johtuu siitä, että aukkoon putoava aine kuumenee ja säteilee raivokkaasti ennen katoamistaan mustuuteen.

Aukko kasvaa nopeimmin tähän asti havaituista. 

Sen massa vastaa noin 17 miljardin Auringon massaa, kertoo tähtitieteilijä Christian Wolf Australian kansallisesta yliopistosta (ANU).


Kohteen paikannuksesta on tiedotteessa myös video. Tutkimus julkaistiin Nature Astronomy -tiedelehdessä.


Tällaisia kirkkaita kohteita sanotaan kvasaareiksi.

Nimitys viittaa siihen, että kohteet ovat pistemäisiä eli “kvasistellaarisia” tähden kaltaisia kohteita.

Niiden säteilyn aiheuttavat siis mustien aukkojen ympärillä olevat aineen kertymäkiekot. 

Tämän jättiläisen ympärillään aiheuttama säteily on monta sataa biljoonaa kertaa kirkkaampaa kuin Auringon lähettämä.


Kohteen valon spektriviivojen vahvuudet ja leveydet kertovat  heti, että kyseessä on hyvin kuuma säteilylähde, jonka lämpötila on miljoonia asteita, kun kuumimpien tähtien pintalämpötilat ovat "vain" noin 50 000 astetta.

Siellä on myös kaasua, joka liikkuu suurella nopeudella massiivisen mustan aukon aiheuttamassa vahvassa painovoimakentässä.

Aukkoa kiertävän kuuman ainekiekon läpimitta on noin seitsemän valovuotta. Se on noin 15 000 kertaa Auringon ja Neptunuksen välinen etäisyys. Kertymäkiekon säde ulottuisi siis lähes Auringon naapuritähden Proxima Centaurin etäisyydelle, joka on noin 4,2 valovuotta.


Havaittu säteily lähti matkaan kvasaarista J0529-4351 yli 12 miljardia vuotta sitten.

Maailmankaikkeus laajenee koko ajan, joten etäisyyksien mittaaminen ei ole yksinkertaista. Parempi on vain sanoa, että valo lähti liikkeelle yli 12 miljardia vuotta sitten eli kun maailmankaikkeus oli noin 1,8 miljardin vuoden ikäinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti