05 huhtikuuta, 2024

Kiinan astronautit Kuuhun ennen vuotta 2030 ?

Pitkä marssi 2F -kantoraketti laukaistiin Jiuquanissa maaliskuussa 2023. Pitkä marssi 2F -kantoraketti laukaistiin maaliskuussa 2023

Kiina toivoo vievänsä ensimmäiset kiinalaisastronautit eli taikonautit Kuuhun ennen vuotta 2030. Kiinan valtiollinen tv-kanava CCTV kertoi asiasta Reutersin ja CNN:n mukaan.

Kiina aloittaa avaruusasemansa koordinointia ja kehittämistä jo tänä vuonna, valtiolliset tiedotusvälineet kertovat. Kiinan avaruusohjelma ilmoitti viime viikonloppuna julkaisemassaan tiedotteessa kehitystyön ”etenevän hyvin”.


CNN kertoi, että Kiinan avaruusvirasto on jo kertonut tulevien avaruusalustensa nimet. Kiinan avaruusalus on nimeltään Mengzhou, kuulaskeutuja Lanye ja raskas kantoraketti Long.

Kiinan kehittämät alukset ovat osa Pekingin kunnianhimoista ohjelmaa, jonka maan hallinto toivoo vahvistavan Kiinan asemaa merkittävänä avaruusvaltiona.

Kiina ei toistaiseksi ole julkaissut miehitetyn tehtävänsä tarkkaa ajankohtaa, vain sen, että sen on määrä tapahtua vuoteen 2030 mennessä.

Mengzhou-avaruusalus on valtion tiedotusvälineiden mukaan lähes yhdeksän metriä pitkä ja painaa 22 tonnia. Raporttien mukaan Lanyue-kuulaskeutujaan mahtuu kaksi astronauttia ja 200 kiloa painava mönkijä.


Kiinan avaruusviraston mukaan yleisö sai ehdottaa alusten nimiä. Nimet valittiin lähes 2 000 ehdotuksen joukosta. Esimerkiksi nimi Lanyue esiintyi ensimmäisen kerran runossa, jonka Kiinan kansantasavallan perustaja Mao Zedong kirjoitti vuonna 1965.

Nimen kerrotaan ”symboloivan kiinalaisten pyrkimystä ja luottamusta maailmankaikkeuden tutkimiseen ja kuuhun suuntautuviin matkoihin”, avaruusvirasto sanoi.

”Mengzhou-nimi taas kytkeytyy ”Kiinan kansan unelmaan laskeutua kuuhun”.

Kiinan avaruusohjelma on pitkään liitetty maan johtajan Xi Jinpingin ”kiinalaiseen unelmaan” Kiinan imagon ”nuorentamiseksi”. 

Xi tavoittelee myös maailmanlaajuista arvovaltaa ja on valjastanut Kiinan teknologian tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti